Meer over onze bierenHoewel d'n Heerlickheyd een brouwerscollectief is, is er een standaard assortiment dat vrij uitgebreid is. Jaarlijks worden tussen de 12 en 20 bieren gebrouwen, die als volgt gecategoriseerd kunnen worden:

Vast assortiment:
Dit zijn bieren die we brouwen naar behoefte. Het kan zijn dat deze meerdere keren per jaar worden gebrouwen of in grotere hoeveelheid op één brouwdag. Het vaste assortiment bestaat uit:
 • Solo (een bier van het type cream ale met een prettig bittertje; vergelijkbaar met pilsener)
 • Paerezeêk (een iets zoetere variant van de Solo)
 • Knechtenvocht (Saison biertype met kruidige en subtiele smaken)
 • Poque Bocq (Najaarsbokbier met hoog alcoholgehalte. Complexe smaken door tenminste 6 maanden rijping)
 • Bon Bahia (Engelse variant India Pale Ale met hoppig element en verfijnde afdronk)
 • La Zazou blonde (Een goudblond bier met honingtoetsen en vriendelijk karakter)
 • Hadver (Een Zeeuwse tripel; stevig, natuurlijk en een romig mondgevoel)
 • Dunant tripel (Een honing tripel; goudgele tripel met bloemige fruittonen)
 • Floeren Droes (Een belgisch sterk blond)

Jaarlijks assortiment:
Deze bieren worden ieder jaar gebrouwen. Zodra het bier op is, is dit jammer. Volgend jaar brouwen we het weer. Het jaarlijks assortiment bestaat uit:
 • Pjotr & Pa (Porter)
 • Welsinge dubbel (extra dubbel)
 • Muiterij (Stout)
 • Gouden Kalf (Belgisch amber)
 • Twee kwadraat (Quadrupel)

Projecten:
Dit zijn eenmalige brouwsels van uiteenlopende aard. Gebaseerd op zowel oude als nieuwe recepten. De hoeveelheid van ca. 20 liter per brouwsel maakt dat er naar hartelust geëxperimenteerd kan worden. Dit heeft tot gevolg dat er een grote keuze en afwisseling in assortiment is. Soms is een bier dusdanig goed gelukt dat deze in het vaste of het jaarlijkse assortiment wordt opgenomen of als sessionbier regelmatig terugkeren.


Solo

Een bier dat aan pils doet denken, maar dan verfijnder van smaak en hooggistend met hergisting op fles. Bedoeld als een goede dorstlesser met een gemiddeld alcoholgehalte en een lichtgele kleur.

Een subtiele smaak gecombineerd met een niet overheersende hopbitterheid en een zomerse afdronk die even aanblijft.

De Solo heeft een lichtdroge tot medium body die een goede bijdrage levert aan de doordrinkbaarheid van het bier. Dit type bier is gerelateerd aan pale lager, maar in het fermentatieproces is gebruik gemaakt van hoge gisting met een giststam die ook bij lage gisting gebruikt wordt. Het basisrecept van dit bier is een authentiek Amerikaans recept uit de 19e eeuw. In de VS werd dit bier gebrouwen tot aan de drooglegging en daarna meer-of-min in de vergetelheid geraakt.

Wij zijn van mening dat dit bier meer verdient dan alleen een verleden en heeft dit na een verrasend goed resultaat vast opgenomen in het assortiment.

Paerezeêk

Door het volgen van een ander brouwschema is dit bier ontstaan met hetzelfde basisrecept als de Solo. In de zoektocht naar een smakelijk bier, is dit een toevallig ontstane variant. Qua kleur en alcoholpercentage doet het denken aan de cream ale, maar de smaak is licht zoeter, wat romiger en de afdronk minder hopintensief.

Paerezeêk heeft een body die zich goed laat wegdrinken en doet een beetje denken aan de Vlaamse ale-varianten. De naam doet vermoeden dat het bier niet drinkbaar zou zijn, maar het tegendeel is waar. We zijn nog op zoek naar een goede,pakkende naam die meer recht doet aan dit prachtige brouwsel. Maar tot zolang zullen we deze naam handhaven.


Knechtenvocht

Dit bier was de eerste keer dat het gebrouwen werd al een succes. Snelle vergisting en korte lagering met een giststam die snel en diep doorgaat zorgen er voor dat er subtiele en evenwichtige aroma's onthult worden. Het alcoholpercentage schommelt rond de 7%. Is het minder dan is het een saison,  als het alcoholpercentage hoger is, wordt het een tripel saison. Echter de smaak blijft gelijk; het is alleen het alcoholpercentage dat afwijkt.

De strogele kleur met daarop een helderwitte schuimkraag zorgen voor een zomers gevoel. Een saison werd in vroeger tijden niet voor niets als beloning voor het oogstwerk gegeven. Het bier is aangenaam en verrassend met tonen van iets citrus, kruidig en een droge afdronk. Een heerlijke dorstlesser.

Saison staat ook bekend als farmhouse-ale.

Poque Bocq

Najaarsbokbier is van origine een bitterzoet, ondergistend bier met mouterige smaak. Inmiddels is dit al niet meer zo. Hertog Jan brouwt vanaf 1982 al een bovengistend bokbier dat veel op een dubbel lijkt. Andere brouwerijen volgden snel het succes van Hertog Jan op met diverse smaakpalletten. Vanaf zoet tot hoppig, moutig tot vlak, maar met één eigenschap allen rond 6% alcohol.. Dus voor D'n Heerlickheyd was er een uitdaging.

Tegenwoordig wordt een bier in 1 tot 3 maischstappen gebrouwen. Maischen is verwarmen van water met gemalen mout om suikers en enzymen uit de mouten te onttrekken. Voor de Poque Bocq zijn wij terug gegaan naar een maischschema dat door Ing. Frank Weustenraed (universiteit van Gent) is ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een smaakvol, donker bokbier met een volumneuse body. Het alcoholgehalte is iets hoger dan 6% vanwege het maischschema en de goede vergisting. Dit geeft het bier de juiste smaak- en geur beleving met een verwarmend najaarstintje. De naam Poque Bocq (spreek uit als pokke bok) is gekozen omdat wij als brouwers, met dit bier, wat dwars (zo dwars als pokhout) tegen de gevestigde orde van brouwers zijn ingegaan.

De Poque Bocq is meestal de eerste kennismaking met ons bier. Dit wordt namelijk als eerste geserveerd op ons jaarlijkse bierfestijn.

Bon Bahia

"Heb je voor mij een IPA?", is tegenwoordig zo een normale vraag geworden, dat we bijna vergeten hoe een IPA ontstaan is. Vanaf de tweede helft 17e eeuw brouwde een Londense brouwer een bier met veel  hop en hoog alcoholgehalte, October ale genaamd. Zijn marketing richte zich op de schepen die naar de Britse kolonieën voeren. Helaas bleek dit bier dikwijls de reis niet te overleven (zuur of slecht worden). Daarbij was hij gedwongen zijn prijzen te verhogen waardoor de kapiteins geen zaken meer met deze brouwerij deden. De brouwerij is het bier toen in London op de markt gaan zetten als India Pale Ale en deed daarmee goede zaken. Vanaf de 18e eeuw verdwijnt de IPA weer uit het straatbeeld. Pas in 1890 wordt in Londen de India Pale Ale weer in de markt gezet.

D'n Heerlickheyd brouwt een IPA (India Pale Ale) die past in de oude Londense traditie. Een sterk gehopt bier met hoger alcoholgehalte dan de 'normale' ale. Vier soorten hop zorgen voor de rijke hoppige smaak, terwijl de combinatie van caramel- en palemout de verfijnde body verzorgd.

Op een mooie lentedag of warme zomerdag komt een gekoelde IPA van D'n Heerlickheyd het beste tot zijn recht.

La Zazou Blonde (Blonde nozem)

In november 2018 moest, na bijna 15 jaar, afscheid genomen worden van onze trouwe viervoeter; Zazou genaamd. Ter nagedachtenis aan deze lieve huisgenoot is een dag later een blond bier gebrouwen dat uiteindelijk een goede overeenkomst had met haar karakter. 
Het is een goed te brouwen bier met een snelle en diepe vergisting. Na een korte rijping heeft het een mooie viscositeit bereikt en is de smaak grotendeels gevormd.

La Zazou blonde is donkerblond, laat zich gemakkelijk inschenken en heeft een volle witte schuimkraag en koolzuurpareling. Volmoutige body met een klein zoetje en weinig bitterheid. Zacht in afdronk en prettig drinkbaar.

Lekker gekoeld in een tulpglas komt deze zachte verleiding het beste tot haar recht.

Hadver

In het Zeeuws dialect worden veel woorden die met een G beginnen uitgesproken alsof er een H staat. Gek wordt hek, geloven wordt heloven en Grijpskerke, wordt Hrieps(kerke). Toen deze tripel gebrouwen werd, was er nog geen naam voor verzonnen. Bij de eerste keer proeven was de eerste reactie "Hadver"!, of wel 'Gadver'! Niet dat het bier slecht was, integendeel, het was heerlijk. Maar door deze eerste reactie hoopte we dat men zich wel twee keer zou bedenken alvorens een slok te nemen. Er zou dan meer overblijven voor onszelf. Helaas is dat niet gelukt en wordt Hadver... met veel plezier gedronken.

Donkerblonde tripel met een romige dronk. Niet te bitter maar achterligende, verfijnde hoptonen met een klein accent van kruisbessen en rodegrapefruit.

Waarom een Zeeuwse tripel ? Iedereen die de naam van dit bier uitspreekt, spreekt (even) het Zeeuwse dialect.