BierenHoewel d'n Heerlickheyd een brouwerscollectief is, is er een standaard assortiment dat vrij uitgebreid is. Jaarlijks worden tussen de 15 en 25 verschillende bieren gebrouwen, die als volgt gecategoriseerd kunnen worden:

Vast assortiment:
Dit zijn bieren die we brouwen naar behoefte. Het kan zijn dat deze meerdere keren per jaar worden gebrouwen of in grotere hoeveelheid op één brouwdag. Het vaste assortiment bestaat uit:
  • 'Ol & Bol (een bier van het type cream ale met een prettig bittertje; vergelijkbaar met pilsener)
  • Paerezeêk (een iets zoetere variant van de 'Ol & Bol)
  • Blonde Heerlickheyd (een mildfris en fruitig bier met een flinke body)
  • Tripel d'n Heerlickheyd (een donker goudblonde tripel met grapefruittonen en stevige afdronk)

Jaarlijks assortiment:
Deze bieren worden slechts één keer per jaar gebrouwen. Zodra het bier op is, is dit jammer. Volgend jaar brouwen we het weer. Het jaarlijks assortiment bestaat uit:
  • Knechtenvocht (Saison biertype met kruidige en subtiele smaken)
  • Poque Bocq (Najaarsbokbier met hoog alcoholgehalte. Complexe smaken door tenminste 6 maanden rijping)
  • IPA (Engelse variant India Pale Ale met hoppig element en verfijnde afdronk)
  • La Zazou blonde (Een goudblond bier met honingtoetsen en vriendelijk karakter)
  • Hadver (Een Zeeuwse tripel; stevig, natuurlijk en een romig mondgevoel)

Projecten:
Dit zijn eenmalige brouwsels van uiteenlopende aard. Gebaseerd op zowel oude als nieuwe recepten. De hoeveelheid van ca. 20 liter per brouwsel maakt dat er naar hartelust geëxperimenteerd kan worden. Dit heeft tot gevolg dat er een grote keuze en afwisseling in assortiment is. Soms is een bier dusdanig goed gelukt dat deze in het vaste of het jaarlijkse assortiment wordt opgenomen of als sessionbier regelmatig terugkeren.

'Ol & Bol

Een bier dat aan pils doet denken, maar dan verfijnder van smaak en hooggistend met hergisting op fles. Bedoeld als een absolute dorstlesser met een gemiddeld alcoholgehalte en een lichtgele kleur.

Een subtiele smaak gecombineerd met een niet overheersende hopbitterheid en een zomerse afdronk die even aanblijft.

De 'ol & bol heeft een lichtdroge tot medium body die een goede bijdrage levert aan de doordrinkbaarheid van het bier. Dit type bier is gerelateerd aan pale lager, maar in het fermentatieproces is gebruik gemaakt van hoge gisting met een giststam die ook bij lage gisting gebruikt wordt. Het basisrecept van dit bier is een authentiek Amerikaans recept uit de 19e eeuw. In de VS werd dit bier gebrouwen tot aan de drooglegging en daarna meer-of-min in de vergetelheid geraakt.

Wij zijn van mening dat dit bier meer verdient dan alleen een verleden en heeft dit na een verrasend goed resultaat vast opgenomen in het assortiment.

Paerezeêk

Door het volgen van een ander brouwschema is dit bier ontstaan met hetzelfde basisrecept als de 'ol & bol. In de zoektocht naar een smakelijk bier, is dit een toevallig ontstane variant. Qua kleur en alcoholpercentage doet het denken aan de cream ale, maar de smaak is licht zoeter, wat romiger en de afdronk minder hopintensief.

Paerezeêk heeft een body die zich goed laat wegdrinken en doet een beetje denken aal de Vlaamse ale-varianten. De naam doet vermoeden dat het bier niet drinkbaar zou zijn, maar het tegendeel is waar. We zijn nog op zoek naar een goede,pakkende naam die meer recht doet aan dit prachtige brouwsel. Maar tot zolang zullen we deze naam handhaven.

Blonde Heerlickheyd

Blond bier dat wordt gebrouwen met een veel grotere hoeveelheid mout dan 'Ol & Bol en Paerezeêk. Een mildfris en fruitig bier met een mooie balans tussen mout en hop. Het is een karaktervol bier dat voldoende complex is en mooi in balans met moutige aroma’s en fruitige toetsen. De smaak is in aanzet lichtzoet met fruitigheid van banaan en zacht in de afdronk.

Door de mooie body is de Blonde Heerlickheyd een bier om langer van te genieten waardoor de verschillende smaken beter tot hun recht komen. Het kleur van Blonde Heerlickheyd is moccasin en daarmee iets donkerder dan gebruikelijk is. Dit wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid caramel-mout in dit verfijnde bier.

Het geheim van dit ouderwetse natuurbier is een combinatie van Belgische kwaliteitsmouten en een hopsoort van Beierse origine.

Tripel d'n Heerlickheyd

Onze tripel is een complexe explosie van smaken die vooraf wordt gegaan door een uiterst nauwkeurig brouwproces. De beste moutsoorten die op de juiste manier worden verwerkt, waardoor er zoveel mogelijk smaakstoffen vrijkomen, zijn het grondbeginsel van dit zware bier. Tripel d'n Heerlickheyd is met 8 tot 10% alcohol één van de zwaardere tripels. 

De donker goudblonde kleur met een mooie schuimkraag ogen prachtig in het glas. Bij de eerste slok komt de lichtzoete basis met een volle body prima tot het recht. Dit wordt gevolgd door een vleugje bloesem en grapefruittonen. De afdronk is aangenaam verrassend met een bij tripel behorende bitterheid, zonder plakkerige nabeleving.

Tripel d'n Heerlickheyd is een verfijning van een Wallonisch bierrecept uit de eerste helft van de vorige eeuw. Het bier is een van oorsprong ruige tripel die gedurende de jaren evolueerde tot één van de betere bieren. Ouderwets lekker natuurlijk bier van hoge gisting met hergisting op de fles.

Knechtenvocht

Dit bier was de eerste keer dat het gebrouwen werd al een succes. Snelle vergisting en korte lagering met een giststam die snel en diep doorgaat zorgen er voor dat er subtiele en evenwichtige aroma's onthult worden. Indien het alcoholpercentage minder is dan 7%, is het een saison. Zodra het alcoholpercentage hoger is, wordt het een tripel saison. Echter de smaak blijft gelijk; het is alleen het alcoholpercentage dat afwijkt.

De strogele kleur met daarop een helderwitte schuimkraag zorgen voor een zomers gevoel. Een saison werd in vroeger tijden niet voor niets als beloning voor het oogstwerk gegeven. Het bier is aangenaam en verrassend met tonen van iets citrus, kruidig en een droge afdronk. Een heerlijke dorstlesser.

Saison staat ook bekend als farmhouse-ale.
Poque Bocq

Najaarsbokbier is van origine een bitterzoet, ondergistend bier met mouterige smaak. Inmiddels is dit al niet meer zo. Hertog Jan brouwt vanaf 1982 al een bovengistend bokbier dat veel op een dubbel lijkt. Andere brouwerijen volgden snel het succes van Hertog Jan op met diverse smaakpalletten. Vanaf zoet tot hoppig, moutig tot vlak, maar met één eigenschap allen rond 6% alcohol.. Dus voor D'n Heerlickheyd was er een uitdaging.

Tegenwoordig wordt een bier in 1 tot 3 maischstappen gebrouwen. Maischen is verwarmen van water met gemalen mout om suikers en enzymen uit de mouten te onttrekken. Voor de Poque Bocq zijn wij terug gegaan naar een maischschema dat door Ing. Frank Weustenraed (universiteit van Gent) is ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een smaakvol, donker bokbier met een volumneuse body. Het alcoholgehalte is hoog vanwege het maischschema en de goede vergisting. Dit geeft het bier de juiste smaak- en geur beleving met een verwarmend najaarstintje. De naam Poque Bocq (spreek uit als pokke bok) is gekozen omdat wij als brouwers wat dwars (zo dwars als pokhout) tegen de gevestigde orde van brouwers ingaan.

De Poque Bocq is meestal de eerste kennismaking met ons bier. Dit wordt namelijk als eerste geserveerd op onze Poque Bocq Party.
IPA

"Heb je voor mij een IPA ?", is tegenwoordig zo een normale vraag geworden, dat we bijna vergeten hoe een IPA ontstaan is. Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese gebiedsdelen. Voor de Engelse soldaten en burgers was het nodig om bier daar naar toe te brengen. Dit gebeurde met schepen die soms wel een halfjaar onderweg waren. Normaal bier zou in die tijd bedorven raken, maar door toevoeging van een grotere hoeveelheid hop en het verhogen van het alcoholgehalte, lukte het om bier naar oa. India te brengen. Zo is India Ale ontstaan. Pas in de 19e eeuw wordt in Londen de India Pale Ale, door marktverlies, in de markt gezet.

D'n Heerlickheyd brouwt een IPA (India Pale Ale) die past in de oude Londense traditie. Een sterk gehopt bier met hoger alcoholgehalte dan de 'normale' ale. Vier soorten hop zorgen voor de rijke hoppige smaak, terwijl de combinatie van caramel- en palemout de verfijnde body verzorgd.

Op een mooie lentedag of warme zomerdag komt een gekoelde IPA van D'n Heerlickheyd het beste tot zijn recht.
La Zazou Blonde (Blonde nozem)

In november 2018 moest, na bijna 15 jaar, afscheid genomen worden van onze trouwe viervoeter; Zazou genaamd. Ter nagedachtenis aan deze lieve huisgenoot is een dag later een blond bier gebrouwen dat uiteindelijk een goede overeenkomst had met haar karakter. 
Het is een gemakkelijk te brouwen bier met een snelle en goede vergisting. Na een korte rijping heeft het een mooie viscositeit bereikt en is de smaak grotendeels gevormd.

La Zazou blonde is iets donkerblond, laat zich gemakkelijk inschenken en heeft witte schuimkraag. Volmoutige body met een klein zoetje en weinig bitterheid. Zacht in afdronk en prettig drinkbaar.

Lekker gekoeld in een tulpglas komt deze zachte verleiding het beste tot haar recht.
Hadver

In het Zeeuws dialect worden veel woorden die met een G beginnen uitgesproken alsof er een H staat. Gek wordt hek, geloven wordt heloven en Grijpskerke, wordt Hrieps(kerke). Toen deze tripel gebrouwen werd, was er nog geen naam voor verzonnen. Bij de eerste keer proeven was de eerste reactie "Hadver"!, of wel 'Gadver'! Niet dat het bier slecht was, integendeel, het was heerlijk. Maar door deze eerste reactie hoopte we dat men zich wel twee keer zou bedenken alvorens een slok te nemen. Er zou dan meer overblijven voor onszelf. Helaas is dat niet gelukt en wordt Hadver... met veel plezier gedronken.

Donkerblonde tripel met een romige dronk. Niet te bitter maar achterligende, verfijnde hoptonen met een klein accent van kruisbessen en rodegrapefruit.

Waarom een Zeeuwse tripel ? Iedereen die de naam van dit bier uitspreekt, spreekt (even) het Zeeuwse dialect.