Bier projecten


Ons vaste assortiment wordt omringt door allerlei mooie bierprojecten. Sommige zijn eenmalig, andere voor herhaling vatbaar. Deze projecten zorgen voor een rijk en afwisselend bier-assortiment waar met volle teugen van genoten wordt.

20 Degrees

Een cream ale gebrouwen op de open brouwdag 2018. Het bleek na gisting, lagering en nagisting te zijn geëvolueerd tot een heerlijk bier. Een bier dat gemakkelijk doordrinkt, een laag alcoholgehalte heeft en dorstlessend is. 20 Degrees cream ale is gerelateerd aan pilsener en in het midden van de 19e eeuw in de USA en Canada gebrouwen door Duitse immigranten.
Deze cream ale is droog en verfrissend met een strogele kleur waar hop en moutsmaken volledig tot hun recht komen. Hoewel de naam cream ale doet vermoeden dat er room in verwerkt is, is dit niet het geval. De cream staat voor de schuimlaag die enigszins 'creameaux' is; romig dus ! 
De brouwers van d'n Heerlickheyd vonden deze cream ale zo voldoen aan de criteria dat deze verder wordt uitgewerkt tot het standaard bier.
Old Darkness

Een sterke, donkere barley wine, gebrouwen in oktober 2018. Dit bier heeft een lange rijpingstijd nodig en zal pas aan het einde van 2019 gedronken gaan worden. De eerste smaaktesten waren hoopgevend, maar nog onvoldoende om er een goed beeld van te kunnen schetsen.

Wordt vervolgd.
Lamme Brecht

In augustus 2018 vroeg iemand uit Ritthem ons of wij hop konden gebruiken. In zijn tuin stond een hopplant en zodoende beschikten wij ineens over een vuilniszak met hop. Een uitdaging om met deze hop een bier te brouwen was snel ontstaan en alzo geschiede. Gekozen werd voor een sterke blonde met (veel) hop. De naam Lamme Brecht is verbasterd van de naam Lambrechtsen, die in de historie van Ritthem een belangrijke rol hebben gespeeld.
In dit hormonieuze donkerblonde en hoppige bier komen uiteenlopende smaken bijeen. Een volmoutige smaak en een tikkeltje zoet, met een uitgesproken hopbitterheid zoals een echte sterke blonde betaamt.

De Lamme Brecht is een oeroude smaakvertolking toen brouwen nog een huisactiviteit was. Ouderwets goed en met natuurlijke ingrediënten.
Grand Emperor

De imperator geldt als Neerlands eerste speciaalbier na de tweede wereldoorlog. Op geheel eigen wijze heeft d'n Heerlickheyd dit bier gebrouwen met een goed eindresultaat. Origineel brouwt Brand de Imperator ondergistend, terwijl d'n Heerlickheyd de bovengistende methode toepast.

Een rijke volle en moutige smaak die met de lichte hopbitterige samensmelt tot een milde afdronk, maakt dit oudste speciaalbier van Nederland tot een geweldig bier.
La Zazou Blonde (Blonde nozem)

Een blond bier brouwen dat op een tripel lijkt, of een tripel brouwen dat op een blond lijkt. Dat was het doel van deze brouwdag. Helaas moesten wij een dag eerder afscheid nemen van onze trouwe viervoeter, Zazou genaamd. (Zazou is Frans voor nozem)
Dit bier hebben we dan ook aan haar opgedragen ter nagedachtenis aan bijna 15 jaar vriendschap.
Het bier is een uitstekende blonde geworden met eigenschappen van een tripel. De blonde nozem is fantastisch gelukt en voor de toekomst zeker voor herhaling vatbaar.

De goudblonde kleur doet niet meteen denken aan een blond bier. Pas als het gedronken wordt, komt de soeplesse van een blond bier naar boven. Zacht en vriendelijk met een heel klein beetje zoet en een subtiel bittertje in de afdronk. Men wordt eigenlijk continue op het verkeerde been gezet. Wat is het nu precies ? Een blond of een tripel ? Het is net als een echte nozem. Een beetje rebels maar met een goede aard.
Softenon

Een ernistige stroomstoring tijdens het brouwen zorgt dat het maischproces stil komt te staan. Ernstig want nu konden er onvoldoende basisstoffen uit de mout worden gehaald. Men kan dan twee dingen doen. Verder brouwen en het beste er van hopen of stoppen en weggooien. Als hobbyïsten kiest men dan voor het eerste; je weet immers nooit. Onze keuze werd beloond met een Vlaamse bruine die we softenon hebben genoemd.

Softenon is een bruin bier met een alcoholgehalte van 5,9% dat een ronde balans van zoet en bitter heeft. Een geroosterde smaak treft met op de achtergrond met vleugjes koffie, cocolade en karamel. Een abusief dubbel dat bijzonder goed gelukt is.


Twisted spices

Een donker winterbier voor als de weersgeslteldheid guur en nat is. Heerlijk bij kaarslicht en haardvuur. Verwarmend, winterig en kruidig met in elkaar overlopende tonen van kruidnagel, kaneel, peper, koriander en sinaasappel. Bij de eerste slok komt de kruidnagel sterk naar voren waardoor de smaakpapillen worden open gezet gevolgd door een volmoutigheid en goede balans van kruiden en gebrande koffie. Zeker geen beginnersbier, maar de gevorderde drinker en liefhebber van aparte kruidbieren zal de Twisted Sices zeker waarderen.

Panacee

Panacee is een woord dat staat voor "middel tegen alle kwalen". Vanaf de vroege middeleeuwen was bier als drank één van de veiligste dranken. Het water was dikwijls besmet met ecoli bacteriën die de gezondheid niet ten goede kwam. Men dronk daarom gedurende de gehele dag door bier.

Het alcoholgehalte bepaalde destijds wanneer men het dronk. Bier met weinig alcohol werd als tafelbier in de ochtend en vroege middag gedronken, en het zwaardere bier tijdens de avonddis en daarna. Bier wordt tijdens het brouwproces langdurig gekookt (minimaal een uur) waardoor de bacteriën niet overleven. Dit maakte dat bier toentertijd de gezonde keuze was.

Panacee is een donker tarwebier dat iets zoeter en graanmoutig is dan de lichte versie (Hefeweizen). Het is dorstlessend en met minder dan 5% alcohol een goede doordrinker. Het liefst een tikkeltje gekoeld, maar niet echt koud komen de smaken van dit van origine Duitse bier het beste tot hun recht. Lekker op een wat trieste lente- of zomerdag, maar ook op een late zomeravond een welkome glasgast.
#3

In de bierkelder mag een stout type bier zeker niet ontbreken. Het was brouwer Pjotr die voor de eerste keer geheel zelfstandig een bier ging brouwen. De andere twee had hij nog met hulp van de oudere brouwer Ko gebrouwen. Vandaar de naam nummer drie.

Nummer drie is een stout zoals je van een stout verwachten mag. Een heel donker, bijna zwart bier, dat zich kenmerkt door het gebruik van geroosterde gerstemout. Bij de eerste slok ervaart men de volle romige en rond complexe smaak van een stout die achter op de tong overgaat naar een verfijnt bittere afdronk. Niet te veel; precies genoeg. Als nummer vier ook zo goed lukt....

Goude Kalf

Een moccasin kleurig bier dat omschreven wordt als een Belgium Gold Ale. Met een hoog percentage alcohol van 9½% is dit één van de sterkste blonde biersoorten die d'n Heerlickheyd gebrouwen heeft.

Door het hoge alcoholgehalte en gebruikte moutsoorten heeft dit bier lang op lagering gestaan. Het is een bitter bier met enige fruitzurige frisheid en een hoog alcoholverwarmende dronk. Door het hoge alcoholpercentage is de koolzuurstroom moeilijk op gang geraakt, waardoor het schuim snel wegtrekt. Het beste kan Gouden Kalf als een wijn gedronken worden. Een groot bol-vormig wijnglas is het ideale glas voor dit bier. Het bouquet komt op deze wijze het best tot het recht en verhoogd het drinkgenot.
Hadver

"Hadver" zeggen de Zeeuwen als iets niet goed of lekker is. Het wordt echter ook gezegd als iets héél lekker is en men niet wilt dat een ander er ook van geniet. Daarom heet deze tripel van Zeeuwse bodem "Hadver".

Zo normaal als Zeeuwen zijn, is deze tripel ook. De smaak is in de basis zoetig, maar niet te zoet. Een normale schuimkraag van kleine belletjes die lang aan blijft houden. Het bouquet komt het best tot het recht in een tulpglas waar het typische zoetige graan en mout aroma de geur van de Zeeuwse tarwe-akkers weergeeft.
Een volmondig, prikkelend en harmonieus mondgevoel met fruitige tonen van abrikoos, appel en pruim. Niet extreem bitter of zuur, maar in een juiste balans. Een lange hopbittere afdronk met een bijna sherry-achtige alcoholsmaak vervolmaakt de Hadver. Nu nog ervoor zorgdargen dat niemand anders deze sublieme tripel wilt.


Boule blond

Gebrouwen voor de Zeeuwse zomer. Een dorstlessend bier dat de kleur van het Vlissingse badstrand heeft. Een frisse smaak als een zomerbries met de zon hoog aan de hemel. De overslag van de golven op het water staan gelijk aan de sprankelheid en de schuimvorming op de Boule blond. Genieten van Boule blond is genieten van de zomertijd.

Als een mooie zonsopkomst of zonsondergang een genotmoment is, is het drinken van Boule Blond dat zeer zeker. Sprankelend bier met een smaak van mout en hop, toetsen van zachtfruit en een geur van verse bloesem. Het bier heeft middelgrote koolzuurbellen dat een schuim vormt die zich als een laagje laat terugdringen in het glas. Licht gekoeld (± 9°C) is dit bier op z'n best. Het drinkt gemakkelijk en is toegankelijk voor de beginnende liefhebber van speciaalbier.

Knechtenvocht

In Wallonië zorgden de boeren dat er in de winter bier gebrouwen werd om dit tijdens de oogsttijd aan de arbeiders te schenken. Het is een speciaal gebrouwen biersoort dat fris, iets citrus, kruidig en een droge afdronk kent. Juist deze combinatie maakt een Saison, ookwel Farmhouse ale genaamd, tot een heerlijke dorstlesser.

Van sommige projecten zijn de verwachtingen niet zo hoog. Daarom is het mooi dat juist dit type "met de kop boven het maaiveld uit komt". Een licht bittere dorstlesser die doet denken aan de smaak van een exclusief en zeer luxe pilssoort. Niet zomaar een fabriekspils, maar een veel verfijnder en complexer pallet van smaken, geuren en beleving.

Knechtenvocht is een met recht bijzondere beloning voor de harde werkers!
Smoked Porter

Een porter is een bruin bier van Engelse origine. Vooral bij de Londonse straat- en rivierdragers, porters genaamd, was het een populaire drank. Door het toevoegen van geroosterde moutsoorten krijgt het bier een gerookte smaak die uitstekend past bij het haardvuur of een winterse barbeque.

Robuust en stevig met een volle, romige schuimkraag en een bouquet van houtskool en kampvuur. Gedurfd en ambachtelijk gebrouwen met kwaliteitsingrediënten en een gemiddeld alcoholgehalte. De smokey toetsen voeren de boventoon waardoor dit bier echt geen beginnersbiertje mag heten. Gewild als toevoeging in de keuken bij wild of stoofpotten. Krachtig van smaak en rond van afdronk.

't Ouwe Fort

Het moeilijkste van een dubbel brouwen is een 'simpele' dubbel te brouwen. Dit lukt de brouwers bijna niet. Ook dit keer zou het een simpele dubbel worden, en dat mislukte weer. Zes moutsoorten en twee verschillende soorten hop zorgen voor een mooi donker bier met complexe tonen.

De basis van dit volmoutige luxe dubbel is een tikkeltje zoet door de toevoeging van donkerbruine kandij. De giststam werd van origine gebruikt in een oud abdijbier en geeft smaakesters die zeer geraffineerd en subtiel zijn. Door de koude lagering is het jong bier langdurig aan het langzame rijpingsproces blootgesteld. Hierdoor konden smaken ontstaan die anders onderbelicht zouden blijven.
PAEREZÊEK

Voordat de Tsjechen pils uitvonden en dit door grote brouwerijen massaal werd gebrouwen, dronk men gewoon bier. Dit bier was zuiver en puur en onderhevig aan de plaatselijke omstandigheden. Onze brouwerij heeft een tweetal bieren gebrouwen met exact dezelfde ingrediënten, maar met verschillende maischmethoden. Paerezêek is er één van !

Een weinig bitter en medium zoete variant van de cream ale 'Ol & Bol. Goed doordrinkbaar met een stabiele schuimkraag. Paerezêek is totaal geen Kattepis !
'OL & BOL

Op de open brouwdag 2018 is de basis van dit heerlijke bier gelegd. Het maisschema dat toen werd aangehouden, is toegepast voor dit bier. Inmiddels goed op dronk en vergelijkbaar met een bier van het type pilsener. Het is echter bovengistend, iets helderder van kleur en heeft een mooie ijswitte schuimkraag.

De evenwichtige volle body en de sprankelend lichtdroog-bittere smaak van 'ol & bol is verrassend en plezierig om te nuttigen. Het is een verfrissende dorstlesser die het gehele jaar gedronken kan worden en de basis gaat zijn voor D'n Heerlickheyd bier.